X

Czy Twój system ERP obsługuje wiele jednostek miar i zapewnia kontrolę zmieniającej się w czasie wagi produktów?

Czy magazynujesz wyroby w sztukach, a sprzedając rozliczasz według ich rzeczywistej wagi?

Większość systemów ERP oferuje możliwość korzystania z tzw. alternatywnych jednostek miary. Polega to zwykle na zdefiniowaniu podstawowej jednostki miary surowca lub produktu (np. sztuki) i jednostek alternatywnych ze stałym przelicznikiem (np. jedna sztuka produktu X waży 2 kg). Alternatywne jednostki miary mogą być potem używane stosownie do potrzeb (np. klient zamawia w kilogramach, a my powadzimy ewidencję zapasu w sztukach).  Jednakże, alternatywne jednostki miary, jakkolwiek przydatne, nie zawsze są wystarczające – jest tak np. w przemyśle mleczarskim. Przykładem jest firma, która produkuje sery w kręgach o standardowej wadze 10 kg i chce prowadzić ewidencję zarówno w sztukach (jako podstawowej jednostce miary) jak i w kilogramach. Zdefiniowanie alternatywnej jednostki „kg” z przelicznikiem 1 szt = 10 kg jest niewystarczające bo poszczególne kręgi sera zazwyczaj różnią się nieco od wagi standardowej. Infor CloudSuite Food & Beverage (Infor M3) oferuje narzędzia umożliwiające rozwiązanie tego problemu.

Przykładowo, ewidencję ilościową sera możemy prowadzić równocześnie w dwóch jednostkach:

  • podstawowej (czyli sztukach) oraz
  • jednostce zmiennej wagi, która nie jest związana sztywnym przelicznikiem z jednostką podstawową. W naszym przykładzie są to kilogramy.
Wyzwanie 1: Receptury odwrócone

Wyzwanie 2: Atrybuty

Wyzwanie 3: Kontraktacje i skup

Wyzwanie 4: Wiele jednostek miar i kontrola wagi – zobacz materiał video poniżej

Wyzwanie 5: Identyfikacja, śledzenie i wycofanie

Wyzwanie 6: Daty przydatności i reklasyfikacja

Wyzwanie 7: Pakowanie

Wyzwanie 8: Mobilna obsługa procesów logistycznych

Wyzwanie 9: Kontrola jakości

Wyzwanie 10: Prognozowanie popytu

W każdej transakcji ilościowej dotyczącej produktu takiego jak ser (włącznie z inwentaryzacją) konieczne jest zatem podawanie dwóch ilości: w sztukach i kilogramach.  W przypadku zastosowania jednostki zmiennej wagi:

  • planowanie odbywa się w jednostce standardowej,
  • zamawianie odbywa się w jednostce podstawowej (lub jednostkach alternatywnych),
  • wycena (zarówno w zakupach jak i w sprzedaży) odbywa się w jednostce zmiennej wagi,
  • kalkulacje kosztowe i wycena zapasu odbywa się w jednostce zmiennej wagi,
  • kalkulacja marży odbywa się w jednostce zmiennej wagi.

Video wskazówka

Obejrzyj materiał video, w którym wyjaśniamy jak nasz system ERP obsługuje wiele jednostek miar i zapewnia kontrolę zmieniającej się wagi produktów.

U nich wdrożyliśmy oprogramowanie dla produkcji

Nasi konsultanci mają bogate doświadczenie projektowe, realizowali projekty wdrożenia oprogramowania w wielu przedsiębiorstwach. Poznaj projekty, które zrealizowaliśmy.

Jak możemy Ci pomóc?

Zastanawiasz się, czy cyfrowa transformacja jest dla Ciebie? Może interesuję Ciebie digitalizacja procesów  w branży spożywczej? Chcesz zrobić krok w stronę przemysłu 4.0? Szukasz narzędzi wspierających optymalizację łańcucha dostaw i procesów produkcyjnych? Chętnie omówimy z Tobą korzyści, możliwości i wątpliwości, które masz. Zachęcamy do dzielenia się doświadczeniami, spostrzeżeniami i wrażeniami. Skontaktuj się z nami jeszcze dziś. Wypełnij formularz:

Categories: Poradnik
Aneta:
X

Używamy cookies

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Ustawienia prywatności