Kontrola kosztów w łańcuchu dostaw żywności
Zobacz jak sprawnie zarządzać elementami, które są istotne dla uzyskania kontroli nad kosztami i odpadami. Pobierz whitepaper:
Kontrola kosztów w łańcuchu dostaw żywności to kolejny ważny temat w branży spożywczej.
Przemysł spożywczy charakteryzuje się dużymi wolumenami, szybką zmiennością i niską marżą. Oprócz dynamiki rynku, która jest napędzana przez detalicznych gigantów, inną jego cechą jest złożoność wynikająca z przetwarzania składników i surowców w produkty spożywcze. Od czasu do czasu w ramach tej samej receptury rośnie zużycie materiałów lub maleje ilość produktu. Zależne jest to od wielu parametrów łańcucha dostaw, procesu produkcji i środowiska. W rezultacie pomiar kosztu staje się wyzwaniem.
Osiąganie zysku w tej branży sprowadza się głównie do minimalizowania strat. Straty w branży spożywczej mogą być spowodowane przez wiele różnych czynników, takich jak utracona sprzedaż, niedokładne prognozy, przestoje produkcyjne, niższa wydajność procesu, gorsza jakość produktów oraz przeterminowany zapas.
Jak sprawnie zarządzać elementami, które są istotne dla uzyskania kontroli nad kosztami i odpadami? Pobierz whitepaper (na górze strony).