X

Identyfikacja produktu – całkowita przejrzystość łańcucha dostaw

Osiągnięcie całkowitej przejrzystości łańcucha dostaw to niebagatelne zadanie. Próba zrealizowania tego celu za jednym zamachem może okazać się porwaniem z motyką na słońce. Dlatego na początku warto zintegrować opcje śledzenia z operacjami wewnętrznymi, a następnie stopniowo rozszerzać je w górę i w dół łańcucha dostaw.

Przejrzystość oraz identyfikacja produktu w łańcuchu dostaw powinny być częścią szeroko zakrojonych inicjatyw na rzecz bezpieczeństwa żywności – a nie tylko celem samym w sobie. Taki poziom zaangażowania nie tylko zwiększy szanse na dokonanie postępów, ale też będzie dowodem na to, że firma traktuje opcje śledzenia określonych partii jako integralną część bezpieczeństwa produktów. Każdy, od kadry kierowniczej po pracowników produkcji, powinien zostać odpowiednio przeszkolony i zaangażowany w ten proces. Identyfikacja produktów w łańcuchu dostaw to pierwszy krok do przemysłu 4.0. Oto, jak rozpocząć:

1. Nowoczesny, niezawodny system ERP

Na początek ustal jakie (jeśli jakiekolwiek) funkcje śledzenia są już dostępne w Twoim systemie ERP. Nowoczesny, niezawodny system ERP powinien oferować takie funkcjonalności od samego początku. Bardzo ważna jest także łatwość obsługi, ponieważ pracownicy, którzy będą jej potrzebować najbardziej (czyli wewnętrzni menedżerowie ds. kontroli jakości), generalnie rzadko korzystają z systemów ERP – a muszą być w stanie szybko przeszukiwać bazę danych. Prosty interfejs z wizualizacją linii śledzenia ułatwi sprawne znalezienie przyczyny.

2. . Ustalenie, które dane wymagają śledzenia

Kompletny system łączy opcje zbierania danych oraz unikalne identyfikatory ułatwiające śledzenie produktów tj. traceability ; wszystkie te dane można udostępniać i analizować. Ustal, jak bardzo precyzyjne powinny być dane. Dane można śledzić na poziomie ogólnym: na przykład wyszukując załadunek jednej ciężarówki jako jedną partię, ale też bardziej szczegółowym: sprawdzając dzień i godzinę dostawy świeżych składników. Jeśli producent oferuje produkty organiczne, niezawierające GMO lub z mięsa bądź jaj drobiu z wolnego wybiegu, może nawet zdecydować się na śledzenie składników na poziomie gospodarstwa.

3. Gotowość zwinnego wycofania produktów – identyfikacja produktów

Przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności zmieniają się na tyle często, że ważna jest zdolność szybkiego dostosowania procesów. Regulacje coraz częściej narzucają ramy czasowe wycofania żywności, dlatego producenci muszą udowodnić, że są w stanie znaleźć wszystkie potencjalnie skażone produkty i usunąć je z łańcucha dostaw w wyznaczonym terminie. W tym czasie należy zidentyfikować pochodzenie surowców i opakowań, sposób ich przetworzenia oraz użycia surowców, a także miejsca, do których wysłano gotowe produkty.

4. Wyprzedzać ryzyko o krok

Nawet po wdrożeniu systemów i procesów śledzenia oraz identyfikacji produktów organizacje nie powinny uznawać, że zrobiły już wszystko i pozostaje im czekać na rozwój wypadków. Zamiast tego powinny przydzielać pracownikom konkretne role i przeprowadzać „ćwiczenia przeciwpożarowe”. Dzięki temu, gdy faktycznie wystąpi problem z bezpieczeństwem żywności, organizacja będzie znacznie lepiej przygotowana do wycofania produktu i zminimalizowania konsekwencji.

Nie ma zrównoważonych dostaw żywności bez sprawnego łańcucha dostaw. Identyfikowalność powinna zostać rozszerzona na cały łańcuch dostaw – o wiele łatwiej zarządzać bezpieczeństwem i jakością produktów, gdy każdy partner w łańcuchu dostaw jest w stanie zidentyfikować bezpośrednie źródło i bezpośredniego odbiorcę danego elementu.

Globalna populacja gwałtownie rośnie. Postępujące zmiany klimatu stanowią coraz większe ryzyko dla ciągłości produkcji, a jednocześnie marnuje się jedna trzecia żywności na całym świecie. Konsumenci chcą otrzymać coraz więcej informacji o jedzeniu, które kupują. Dlatego właśnie niezbędna jest transformacja łańcucha dostaw żywności i napojów. Takiej zmiany nie da się jednak dokonać z dnia na dzień. Zamiast tego dążymy do niej małymi krokami.

Technologie przemysłu 4.0 otwierają przed sektorem produkcji żywności i napojów zupełnie nowe możliwości: pomagają zwiększać wydajność, poprawiać bezpieczeństwo, minimalizować marnowanie żywności i zasobów, a także zapewniać pełną przejrzystość łańcucha dostaw, od rolnika do konsumenta.

Wielu producentów wkroczyło już na terytorium przemysłu 4.0. Elementami składowymi tej wizji są przejrzystość oraz identyfikowalność łańcucha dostaw, zarządzanie aktywami i internet rzeczy. Nowy paradygmat nie wymaga podejścia „wszystko albo nic”. Wystarczy uaktualnić jeden segment, aby zadziałał on jak katalizator ewolucji i popchnął zakłady produkcyjne oraz firmy w kierunku bardziej zrównoważonej przyszłości. Od tego momentu możliwości są nieograniczone.

U nich wdrożyliśmy oprogramowanie dla produkcji

Nasi konsultanci mają bogate doświadczenie projektowe, realizowali projekty wdrożenia oprogramowania w wielu przedsiębiorstwach. Poznaj projekty, które zrealizowaliśmy.

Jak możemy Ci pomóc?

Chcesz poprawić traceability i identyfikację produktu? Szukasz narzędzi wspierających etykietowanie i śledzenie wyrobów, kraju, pochodzenia i procesów produkcyjnych? Oczekujesz większej przejrzystości w Twoim łańcuchu dostaw? Chętnie omówimy z Tobą korzyści, możliwości i wątpliwości, które masz. Zachęcamy do dzielenia się doświadczeniami, spostrzeżeniami i wrażeniami. Skontaktuj się z nami jeszcze dziś. Wypełnij formularz:

Categories: Poradnik
Aneta:
X

Używamy cookies

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Ustawienia prywatności