Branża Spożywcza – mleczarstwo
Optymalizacja procesów to wzrost zysków.
Infor M3 (w wersji on-premise lub w wersji chmurowej w pakiecie Infor CloudSuite Food&Beverage) – system klasy ERP dostarczany i wdrażany przez iPCC – wykorzystuje doświadczenia kilkuset wdrożeń na całym świecie w firmach, które są liderami w sektorze przetwórstwa mleka. Nasze rozwiązanie dla ERP mleczarni (spółdzielni mleczarskiej) obejmuje swym zakresem wszystkie istotne obszary produkcji wyrobów mlecznych, takie jak: skup i normalizacja mleka, dojrzewanie sera, obsługa proszkowni i pakowania, dystrybucja, sprzedaż, zakupy oraz finanse. System pozwala na prawidłową kontrolę jakości na wszystkich etapach przerobu surowca oraz umożliwia śledzenie stanów magazynowych i prowadzenie bilansu tłuszczu i białka.
Dzięki Infor M3 – ERP dla mleczarni (spółdzielni mleczarskiej) – firma zyskuje dostęp do wszystkich informacji, w tym finansowych, o stanie przedsiębiorstwa. Informacja ta może być odczytywana na komputerach, ale również na tabletach i smartfonach. Wdrożenia są szybkie i mało ryzykowne dzięki temu, że proces rozwoju systemu oparty jest na wymaganiach branży mleczarskiej. Prawidłowo wdrożony przez iPCC system do zarządzania przedsiębiorstwem Infor M3 przynosi prawie natychmiast wzrost efektywności działania mleczarni.
Infor M3 – system ERP
dla spółdzielni mleczarskiej
W wielu mleczarniach w Polsce nadal działają niezintegrowane aplikacje informatyczne, które nie są w stanie obsłużyć nowych potrzeb współczesności. Arkusze kalkulacyjne Excel, aplikacje cząstkowe, nie udźwigną tych procesów. Dostawy, serwis, produkcja, popyt i dystrybucja muszą być prognozowane i zoptymalizowane jeśli firma chce zwiększyć efektywność i konkurencyjność. System ERP Infor M3 dostarcza narzędzi, które pomagają monitorować w ramach całej organizacji jej działania produkcyjne, łańcuch dostaw, relacje z klientami i dostawcami, procesy magazynowe i dystrybucyjne oraz zarządzanie finansami. Infor M3 – oprogramowanie ERP dla mleczarni dostarczone i wdrożone przez iPCC- konsoliduje je w jeden spójny widok działalności.
Naszym klientem z branży mleczarskiej jest Moniecka Spółdzielnia Mleczarska.
Cechy rozwiązania ERP dla mleczarni (spółdzielni mleczarskiej)
Infor M3 obsługuje pełny proces produkcyjny, począwszy od dostaw mleka, przez jego normalizację i warzenie sera, po produkcję proszków, masła oraz serów krojonych i topionych.
Dostawy mleka
W ramach dostaw mleka, rozwiązanie klasy ERP – Infor M3 – zapewnia:
- integrację z oprogramowaniem samochodów – cystern – rejestracja przyjęć mleka do magazynu,
- integrację z oprogramowaniem laboratorium – rejestracja wyników badań laboratoryjnych,
- pełne śledzenie źródła pochodzenia mleka,
- rozliczanie kosztów ewentualnej utylizacji mleka (ze względu np. na zawartość antybiotyków/substancji hamujących)
- rozliczanie faktur RR i faktur VAT wystawionych w systemie Mikrodom,
- prowadzenie dziennika czyszczenia samochodów – cystern.
Wszystkie procesy w ramach przepływu są zarządzane za pomocą aplikacji Infor M3 i zintegrowanego z nim systemu MIKRODOM.
Normalizacja mleka (mleko znormalizowane – jeden indeks opatrzony atrybutami (% tłuszczu, % białka, kwasowość, obecność fosfatazy/peroksydazy, obecność substancji hamujących i antybiotyków),
W procesie normalizacji mleka Infor M3 wyróżnia się następującymi cechami:
- mleko skupowane używane jako materiał do normalizacji,
- zwykła receptura produkcyjna – łatwość raportowania,
- zastosowanie koncepcji produktów ubocznych w celu lepszej kontroli kosztów wyrobów.
Warzenie sera
System ERP Infor M3 obsługuje wewnątrz tego procesu:
- odwróconą recepturę produkcyjną – funkcjonalność branży spożywczej,
- odwzorowanie wszystkich surowców (rozliczanie kosztów np. opakowań),
- odwzorowanie miejsca dojrzewania sera w dojrzewalniach,
- pełne śledzenie pochodzenia materiałów użytych do produkcji.
Produkcja proszków
W procesie produkcji proszków Infor M3 – ERP dla mleczarni – zapewnia:
- zastosowanie alternatywnych receptur produkcyjnych – wiele możliwych kombinacji maszyn,
- odwzorowanie kosztów dla każdej z maszyn
- zastosowanie produktów ubocznych w celu lepszego rozliczenia kosztów wyrobów,
- rozliczanie kosztów wszystkich surowców np. opakowań,
- pełne śledzenie pochodzenia materiałów użytych do produkcji.
Produkcja masła
System ERP Infor M3 ułatwia zarządzanie procesem produkcji masła dzięki następującym cechom:
- zwykła receptura produkcyjna – łatwość raportowania,
- zastosowanie produktów ubocznych w celu lepszego rozliczenia kosztów wyrobów,
- rozliczanie kosztów wszystkich surowców np. opakowań,
- pełne śledzenie pochodzenia materiałów użytych do produkcji.
Produkcja serów topionych i krojonych
Oprogramowanie ERP dla mleczarni – Infor M3 – ułatwia zarządzanie procesem produkcji serów topionych i krojonych (galanteryjnych) dzięki następującym cechom:
- zwykła receptura produkcyjna – łatwość raportowania,
- zastosowanie produktów ubocznych w celu lepszego rozliczenia kosztów wyrobów (odpady sera z krajalni),
- rozliczanie kosztów wszystkich surowców, w szczególności opakowań (folie górne, dolne, opakowania poszczególnych plastrów sera, przekładki do plastrów serów topionych itp.),
- pełne śledzenie pochodzenia materiałów użytych do produkcji.